keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Grunge!

Flanelipaidat, rikkinäiset farkut, converse all-star tennarit, pitkä takkuinen tukka ja risuparta...

Nykypäivän hipsteri? No ei sentäs! Ainakaa tässä asiayhteydessä.

Edellä mainittu muoti-ilmiö oli nimeltään Grunge, ja se toki sisälsi paljon muutakin, mutta tuollainen ulkonäkö varsinkin on varmaan monelle iskostunut mieleen. Moni lukija on voinut jopa elää kyseisen ajan. Eli siis kyseessähän on karkeasti vuosien 1989 ja 1995 välinen aika. Itsehän taisin reivata tarhan juhlassa Frööpelin palikoiden sutsisatsia innoissani kyseisenä aikana ja opetella lukemisen ja kirjoittamisen jaloa taitoa ensimmäisenä kouluvuotena.

Grungehan tunnettiin myös Seattle-soundina jolla viitattiin sen syntypaikkaan USA:n luoteisosassa sjaitsevaam Seattlen kaupunkiin ja Washingtonin osavaltioon jossa ko. kaupunki sijaitsee.

Tuolla nuoret bändit huudattivat soittimiaan treenikämpissä luoden hiljalleen omaa uniikkia vaihtoehtorock-saundia jonka innoittajina toimivat 70-luvun musiikkia. Neil Young, Kiss, Black Sabbath, Led Zeppelin, Boston, Cheap Trick jne jne jne...

Em. bändien hard rock saundiin sotkettiin punk-elementtejä ja sellaiset bändit kuin Black Flag, Melvins, R.E.M., Pixies, Sonic Youth toivat vaikutteita tältä osa-alueelta.

Grunge alkoi hiljalleen kohota esille sitä mukaan kun 80-luku alkoi kulkemaan kohti 90-lukua.

Sukupolvi josta käytettiin myös nimitystä X-sukupolvi alkoi kyllästymään pinnalla olevaan glam-metalliin ja halusivat palauttaa musiikin jälleen yksinkertaisempaan muotoon. Vähän kuten alkuperäinen punk teki 70-luvun hard rockille. Oli tapahduttava vallankumous musiikissa ja grungen jälkeen oikeastaan vain brittipop-ilmiö (Oasis, Blur, Pulp, The Verve) on tehnyt samanlaisen tempauksen ja sekin osittain yhtaikaa grungen kanssa.
                                                               
NIRVANA

Grungen elinkaarta voitaisiin pitää samana asiana kuin Nirvanan ura. Kyseinen bändi ja sen keulahahmo Kurt Cobain omataan nykyisin koko genren tunnistettavimmiksi edustajiksi.

Nirvana julkaisi kolme studioalbumia (Bleach, Nevermind ja In Utero) vuosien 89-93 välillä. Grungen voisi sanoa alkaneen Bleachistä mutta se ponkaisi maailmankartalle Nevermindin ja sen hittisinglen Smells Like Teen Spiritin siivittämänä.

                                                    Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Kurt Cobain teki itsemurhan vuonna 1994 ja tähän katsotaan monesti grungen kuolleen vaikka se koitti sinnitellä vielä pari vuotta.

SOUNDGARDEN


Nirvana on ehkä se kaikkein tunnetuin bändi, mutta toki oli muitakin!

Monella musiikilla tuntuu olevan kolme tai neljä bändiä jotka mielletään tietyn tyylin suurimmiksi edustajiksi. Led Zeppelin, Deep Purple ja Black Sabbath 70-luvulla, Metallica, Megadeth, Anthrax ja Slayer 80-luvulla jne.
 
Myös grungella oli samantyyliset edustajansa. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden ja Alice in Chains on monesti mielletty grungen Big 4:ksi. Jokaisella bändillä on SE yksi levy joka on grungen definitiivisiä albumeita.
                                                                    
PEARL JAM

Nirvana - Nevermind, Pearl Jam - Ten, Soundgarden - Superunknown ja Alice in Chains - Dirt.

Jokainen em. albumi on täyttä rautaa vaikka ensin mainittu Nevermind onkin omiin korviin jo ylikulunut eikä sitä kauheasti jaksa enää kuunnella.

ALICE IN CHAINS
Muita mainittavia grunge-bändejä ovat Mother Love Bone josta Pearl Jam muodostui lopulta laulaja Andrew Woodin kuoltua heroiinin yliannostukseen, Mudhoney, Stone Temple Pilots, Tad, L7, Hole (Kurt Cobainin lesken Courtney Loven bändi), Smashing Pumpkins, Bush, Mad Season, Temple of the Dog (tämä ja edellinen Mad Season olivat grungen "superyhtyeitä" sillä ne koostuivat muiden bändien jäsenistä).

Grunge terminä on lehdistön keksimä. Kukaan kyseisen genren edustaja ei pahemmin perusta termistä ja ovatkin monesti todenneet etteivät edes tiedä mitä kyseinen termi tarkoittaa. Musiikillisesti bändit myös erosivat hyvinkin paljon toisista.

Nirvana edusti perinteisempää punk-saundia kun taas Pearl Jam ja Soundgarden olivat nojallaan kohti klassista hard rockia ja Alice in Chains oli lähes puhtaasti metallibändi tai ainakin eniten metallia soittava bändi.

Grunge siis käsittää hyvin paljon enemmän kuin vain musiikin.

Mutta enpä jaksa enempää sepostella :) Kerron vielä muutaman levyn ja biisin jotka kannattee kuunnella.

Levyjä:

Nirvanan koko katalogi

Alice in Chains - Facelift, Dirt, Jar of Flies

Pearl Jam - Ten, Vs, Vitalogy

Soundgarden - Badmotorfinger, Superunknown

Mad Season - Above

 Temple of the Dog - Temple of the Dog

Stone Temple Pilots - Core, Purple

Mother Love Bone - Stardog Champion

Bush - Sixteen Stones

Smashing Pumkins - Siamese Dream, Mellon Collie And The Infite Sadness

Candlebox - Candlebox

Biisejä:

Nirvana - Smells Like Teen Spirit, About A Girl, Come As You Are, In Bloom, Lithium, Love Buzz, Rape Me, Breed, You Know You're Right

Pearl Jam - Alive, Rearviewmirror, Even Flow, Jeremy, Black, Spin the Black Circle, Daughter, Nothingman

Alice in Chains - Would?, Man in the Box, Them Bones, Rooster, Nutshell, Rotten Apple, Sea Of Sorrow

Soundgarden - Black Hole Sun, Spoonman, Rusty Cage, Jesus Christ Pose, Outshined

Smashing Pumpkins - Tonight Tonight, 1979, Zero, Bullet with a Butterfly Wings, Geek USA, Cherub Rock, Disarm

Bush - Everything Zen, Little Things

Candlebox - You, Don't You, Far Behind

Mother Love Bone - This Is Shangrila, Holy Roller, Bone China, Chloe Dancer/Crown Of Thorns

Mad Season - Wake Up, November Hotel, River Of Deceit, I'm Above

Temple Of the Dog -  Say Hello To Heaven, Hunger Strike, Call Me a Dog, All Night Thing

Stone Temple Pilots: Creep, Plush, Sex Type Thing

Moni grunge bändi on nykyäänkin vielä pystyssä vaikkakin suurin osa on muuttuneella miehistöllä. Bändit nauttivat edelleen suurta suosiota vaikkakaan eivät samanlaista fanihysteriaa kuin 90-luvun alussa.

Vaikka grunge mielletäänkin erityisesti Seattleen ja moni bändi tulikin sieltä, mutta myös osa tuli Washingtonin osavaltion ulkopuolelta mm. Smashing Pumpkins on Chicagosta ja Bush on aina Brittein saarelta asti!

Kannattee vielä vilkaista elokuva Singles, dokumentit Pearl Jam Twenty, Classic Albums: Nevermind sekä lukemaan Everett Truen Nirvana historiikki.

Näin ääniin, näihin tunnelmiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti