tiistai 19. maaliskuuta 2013

Bändistä ja Top-20 levystä osa 2.

Iltaa!

Aika kurkata jälleen yhden TOP-20 levyn sisälle ja kertoa hieman sen tehneestä bändistä.

Tänään puhun teille bändistä nimeltä Bue Öyster Cult ja heidän Fire of Unknown Origin -levystä.


Blue Öyster Cult... Siinäpä on jälleen hieman erikoisempi bändi. Tai no ei oikeastaan erikoisempi, hyvin paljolti perus hard rockia ja heavy metallia soittava poppoo. Kuitenkin se on jotenkin jäänyt hyvin monella pimentoon yhtä biisiä lukuun ottamatta. (Don't Fear) The Reaper.

Kaikki ovat uskoakseni sen kuulleet vaikka eivät bändiä tietäisikään saati edes biisin nimeä, mutta alla on linkki biisiin youtubessa.

Blue Öyster Cult - (Don't Fear) The Reaper

Myönnetään että itsekin tutustuin bändiin em. biisin johdosta. Eipä siinä, helvetin hyvä biisi. Mutta mutta. Onpa bändillä muitakin hyviä biisejä!

2. Vas. Eric Bloom, Oikeareuna Donald "Buck Dharma" Roeser


Bändi perustettiin vuonna 1967 New Yorkissa. Alkujaan bändi edusti Psykedeelistä rockia ja alkujaan bändin nimi oli Soft White Underbelly. Muutamien miehistön ja nimen vaihdoksen (SWU ---> Stalk Forrest Group ---> BÖC) bändi pääsi levyttämään ensimmäistä albumiaan (aikaisemminkin oli yritetty ilman tulosta) Blue Öyster Cultia. Levy julkaistiin vuonna 1972.

Soitannollisesti levy edusti hyvin perinteistä hard rockia, mutta sanoitukset olivat varsin mystisiä ja näistä piirteistä bändi tultaisiin tuntemaan tulevaisuudessa. Onhan bändiä kutsuttu "ajattelevan ihmisen metalliksi".

Bändi ei kuitenkaan lyönyt vielä läpi vaan se odotutti vielä kahden studio levyn (Turanny and Mutation  ja Secret Treaties) sekä yhden live-levyn (On Your Feet or On Your Knees) ajan.

Vuonna 1976 julkaistu Agents of Fortune räjäytti potin (Don't Fear) The Reaper -hittisinkun siivittämänä.

Bändi paini nyt isossa luokassa, mutta se ei koskaan enää pystynyt uusimaan uusimaan AoF-levyn menestystä vaikka lähelle pääsivätkin.

Seuraava albumi Spectres oli pettymys bändin pehmennettyä saundiaan. Seuraava studioalbumi Mirrors  floppasi vaikka itse pidän sitä yhtenä heidän parhaista levyistä ja the Vigil-biisiä heidän yhtenä parhaista yksittäisistä biiseistä.

Seuraavaksi vuonna 1980 julkaistu Cultosaurus Erectus palautti bändiä heavy metal/hard rock juurille ja albumi menestyi hyvin, varsinkin Euroopassa.

Sitten pääsemmekin TOP-20 levyyn.

Ensin pitää mainita kulttileffa HEAVY METAL joka on vuonna 1981 julkaistu fantasia-animaatio. Elokuva sisältää isorintaisten naisten lisäksi erään tykeimmistä soundtrackeista mitä minun mielestä on koskaan koottu. Biisit toimivat yhtenä osana elokuvaa.

Leffan soundtrack koostuu eri bändien biiseistä, mutta alkujaan sen piti olla BÖC:in säveltämä. Lopulta vain yksi biisi heiltä päätyi soundtrackille.

Kuitenkin elokuvaan tarkoitetut biisit päätyivät Fire of Unknown Origin albumille ja voi pojat että tuliko levystä mahtava!!!!

Kun ekan kerran sain levyn käsiini kuuntelin sitä varmaan putkeen viikon ajan (tai ainakin pari päivää!). Albumilla ei ole yhtään täytebiisiä. Vasta viimeinen biisi, Don't Turn Your Back tuntuu hataralta biisiltä, mutta ei huono sekään!

Levy on minun määritelmieni mukaan pop-proge-hardrock-heavymetal-fantasia-albumi. Tunnelmissa vaihdellaan aavemaisen Veteran Of The Psychic Warsin ja selvästi levyn "hittisinkun" Burning' For Youn radioystävällisen rockin välillä.

Jälkimmäinen onkin levyn tunnetuin biisi, sillä se menestyi myös sinkkuna.

Itseni on kuitenkin melko vaikea suositella vain yhtä biisiä levyltä, koska parhaiten se toimii minusta kokonaisuutena, mutta joutuisin päättämään levyn nimikkobiisin ja Vengeance (The Pact) -biisin välillä. Näissä kahdessa tulee minusta yksittäisinä biiseinä parhaiten esille levyn fiilis.

Varsinkin jälkimmäisen puolenvälin jälkeinen nopeampi osa sai ekalla kerralla kylmät väreet kulkemaan selkää pitkin.

Erillisen maininnan levyn biiseistä saa Veteran Of The Psychic Warsin liveveto Extraterrestrial LIVE -levyllä. Se sisältää taas ehkäpä parhaan livenä soitetun kitarasoolon IKINÄ! Suosittelen kuuntelemaan alla olevasta linkistä!

Blue Öyster Cult - Veteran of the Psychic Wars (LIVE)

Moni on todennut bändin saundin olevan ohut, pehmeä, epärock(?!), mutta itselleni kolahtaa, sillä bändi on minusta onnistunut varsinkin tunnelma puolella vangitsemaan minun mielenkiintoni kerta toisensa jälkeen ja olen jopa todennut ettei Don't Fear the Reaper ole heidän paras biisi. Bändi vaatii muutaman kuuntelu kerran, varsinkin jos ei ole musiikkityylin suurin fani. Mutta kun sille antaa aikaa, voin melkein luvata varmasti, että bändistä saa uuden ystävän itselleen.

En ole maininnut ketään soittajia bändistä. Tämä on tietenkin hieman väärin. Bändi teki samalla kokoonpanolla kaikki albumit aina Fire of Unknown Originiin asti. Rumpali Albert Bouchard erosi bändistä kesken levyä seuranneen kiertueen.

Tämän jälkeen bändin maine lähti laskuun. Se julkaisi seuraavaksi Club Ninja -albumin joka on minusta turhaan haukuttu bändin heikoimmaksi tuotokseksi, varsinkin kun seuraava Imaginos -levy on allekirjoittaneesta paljon paljon heikompi esitys.

90-luvulla bändi julkaisi vain yhden albumin, Heaven Forbid,  mutta se on yllättävänkin hyvä ja jopa raskas levy bändiltä ja ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen!

Viimeisen studiolevyn tähän mennessä bändi julkaisi vuonna 2001,  Curse of the Hidden Mirror.  Se ei ollut aivan yhtä vahva esitys kuin aikaisempi, mutta toimii silti.

Nykyään bändi keikkailee edelleen soittaen enemmänkin vanhoja klassikoita. Olisi kyllä mukava kuulla edes yksi uusi levy vielä heiltä. Pidetään peukut pystyssä tämän puolesta.

Tunnetuimmat jäsenet bändistä ovat kitaristi Donald "Buck Dharma" Roeser joka tunnetaan yleisesti Buck Dharma -nimellä. Nimi on ainoa joka jäi aikoinaan kun bändi koitti käyttää "lavanimiä".Roeser on yksi henk.kohtaisia lempikitaristeja ja aatana ku pojalla pysyy kitara kädessä!

Toinen tunnettu jäsen on laulaja/kitariti Eric Bloom. Jep! Niin tunnettu että sain nimen mainittua! Mutta totta on että suurempi yleisö tuntee juuri tämän kaksikon ja he ovatkin oikeastaan yhtyeen kantava voima.

Maininnan arvoisia biisejä joita kannattee kuunnella bändiltä ovat:

Blue Öyster Cult -levy: Then Came the Last Days of May, Stairway to the Stars, Cities On Flame Whith Rock And Roll

Tyranny And Mutation -levy: The Red & The Black, Hot Rails To Hell, Wings Wtted Down

Secret Treaties -levy: Career of Evil, Dominance and Submission, ME 262, Harvester of Eyes, Flaming Telepaths, Astronomy

Agents Of Fortune -levy: E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence), The Revenge Of Vera Gemini, Tattoo Vampire

Spectres -levy: Godzilla, Golden Age of Leather, Death Valley Nights, Celestial The Queen, I Love the Night, Nosferatu

Mirrors -levy: Dr. Music, The Great Sun Jester, Mirrors, The Vigil

Cultosaurus Erectus -levy: Black Blade, Divine Wind, Monsters

The Revolution By Night -levy: Take Me Away, Eyes On Fire, Feel The Thunder

Club Ninja -levy: Shadow Warrior, White Flags, Spy In The House Of The Night, Beat 'Em Up

Imaginos -levy: Tämä on hankala levy. En ole tätä paljoa kuunnellut, ja se onkin minusta bändin heikoin tuotos. Koitan saada jonkin biisin tänne joskus ehdotettua.

Heaven Förbid -levy: Harvest Moon, See You In Black, Still Burnin'. X-Ray Eyes

Curse Of The Hidden Mirror -levy: Dance on Stilts, Here Comes That Feeling

Eikun kuuntelemaan ja nauttimaan :)

Näihin ääniin, näihin tunnelmiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti